Chleb z masłem, solą lub smalcem albo po prostu z chrupiącą skórką! Czasami lepiej jednak wybrać mniej kaloryczną alternatywę.
Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez tradycyjnej kanapki, wybierz chleb bez mąki, pieczony z samych ziaren.
„Tradycyjną” alternatywą dla polskiego chleba jest chrupkie pieczywo. Papier ryżowy, w który zawiniesz nie tylko warzywa, ale też ser i chudą wędlinę. Lżejszą alternatywą jest również tortilla. Omlet: idealny na rozpoczęcie poranka. Można dodać do niego warzywa, ser oraz szynkę. Wafle ryżowe, ale trzeba uważać. Mają one wysoki indeks glikemiczny. Awokado, bo zawiera sporo błonnika i tłuszczu. Takiej kanapki nie trzeba smarować masłem. Papryka: wystarczy przekroić ją na pół i wypełnić twarożkiem, pastą rybną lub hummusem. Podobne warzywne „łódeczki” przygotujesz na bazie cykorii. Wafle ryżowe, ale trzeba uważać. Mają one wysoki indeks glikemiczny. Awokado, bo zawiera sporo błonnika i tłuszczu. Takiej kanapki nie trzeba smarować masłem. Papryka: wystarczy przekroić ją na pół i wypełnić twarożkiem, pastą rybną lub hummusem. Podobne warzywne „łódeczki” przygotujesz na bazie cykorii.