Odkryj superfood: nasiona chia

Jeszcze kilka lat temu nie było to tak znane, jednak teraz pewnie wiesz co to jest, może nawet kiedyś próbowałeś. To dlatego, że jest to obecnie jedno z najbardziej popularnych nasion na świecie.

Te fantastyczne nasiona pochodzą od rośliny, która należy do rodziny miętowatych i pochodzi z Meksyku i Gwatemali. W czasach Azteków jego uprawa była bardzo powszechna, ale wieki później stopniowo zanikała, aż do dziś. W tamtych czasach nasiona chia były już znane jako „superfood”, ponieważ wierzono, że łyżka tych nasion utrzymywała azteckich wojowników silnych i aktywnych przez cały dzień.

Nasiona chia mają charakterystyczny czarny lub biały kolor i są odpowiedzialne za zmniejszenie naszych zachcianek podjadania, ponieważ nasycają nas i „napełniają” znacznie szybciej niż inne przekąski. Nasiona chia zawierają wiele składników odżywczych, które zapewniają liczne korzyści dla naszego ciała i mózgu.

Korzyści płynące z nasion chia

  1. Zawiera wiele zdrowych tłuszczów. Na każde 100 gramów nasion chia, istnieje do 17 gramów kwasów tłuszczowych omega-3, wyobraź sobie proporcje, jeśli porównamy go z kawałkiem łososia, który może dostarczyć nam około 2,2 gramów.
  2. Pełne błonnika. Nasiona chia są bogate w błonnik, a w dobrze zbilansowanej diecie nie powinno zabraknąć błonnika, więc nadszedł czas, aby włączyć nasiona chia do codziennej rutyny.
  3. Białko. Te nasiona są bombą, dostarczają do 23 gramów białka na 100 gramów nasion. Ponadto, mimo że są pochodzenia roślinnego, zawierają prawie wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebuje organizm, co sprawia, że są idealnym rozwiązaniem dla każdego, a tym bardziej dla wegetarian lub wegan, a także dla osób cierpiących na celiakię, ponieważ nie zawierają glutenu.
  4. Wielka moc przeciwutleniaczy. Nasiona chia wyróżniają się pod tym względem, są bogate w przeciwutleniacze, mają wysoki potencjał przeciwzapalny i pomagają zmniejszyć problemy sercowo-naczyniowe.
  5. Witaminy i minerały. Czy myślałeś, że nie będą one miały również witamin i minerałów? Cóż, mylisz się, nasiona chia są bogate w witaminy z grupy B, a także są pełne żelaza i wapnia.

„Wady” nasion chia: zbyt wiele wszystkiego jest szkodliwe dla Ciebie.

Jak wszystko w życiu, nadmierne spożycie nasion chia może być również szkodliwe dla zdrowia. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, i choć nie jest normalne spożywanie 100 gramów chia na raz, gdyby przypadkiem tak się stało, moglibyśmy cierpieć na problemy żołądkowo-jelitowe, a nawet nasz organizm miałby trudności z przyswojeniem ważnych minerałów, takich jak żelazo czy wapń. Podobnie jak w przypadku orzechów, nasiona te zawierają dużo kalorii, i chociaż, jak już powiedzieliśmy, są one zdrową żywnością, nie wolno nam mylić tego z faktem, że możemy je jeść kiedy i jak tylko chcemy, biorąc pod uwagę ich „gęstość” kaloryczną.

Jak przygotować nasiona chia?

Jeśli chcesz, aby Twój organizm przyswoił wszystkie właściwości nasion chia, jedną z rad jest zmielenie ich za pomocą tłuczka i moździerza lub młynka. Nie jest konieczne mielenie ich na proszek, wystarczy kilka uderzeń! Gdy jest już mniej więcej zmielona, doskonale nadaje się do dodawania do ulubionych soków, herbat ziołowych czy smoothie. Inną opcją jest spożywanie go w całości, bez manipulowania nim. Jeśli wybierzesz tę opcję, radzimy namoczyć je przez chwilę, abyś mógł je dobrze przeżuć. Jeśli użyjesz gorącej wody, będzie się moczyć krócej! Oczywiście należy wiedzieć, że nasion chia nigdy nie należy gotować w wodzie, gdyż w takim przypadku ich właściwości zostaną utracone, a tego przecież nie chcemy.